Onbewust egoïsme – kritisch naar jezelf 

Ik merk het de laatste tijd steeds vaker, ik ben onbewust egoïstisch bezig. Maar wat versta ik onder onbewust egoïsme? Ben ik de enige die het doet, en hoe pak ik dit aan? Want onbewust egoïsme moet omgezet worden naar het bewuste stukje, en vanuit daar kan je het aanpakken.

Ken je dat, dat iemand aan je vraagt: “Hey, hoe is het?” En dat je dan antwoord: “ja, goed!” Maar dan niet aan de ander vraagt hoe het met hem/haar gaat? Dat merk ik steeds vaker dat ik dat doe, maar ik heb het pas in de gaten als ik er later aan terug denk. Vaak denk ik dat ik ook naar de ander had moeten vragen, want ik ben toch wel geïnteresseerd in de ander.

Wat is onbewust egoïsme? Nou de situatie die ik net beschreef is voor mij onbewust egoïsme. Toch is het iets wat ik eerst nooit deed, maar wat er het laatste jaar toch ingeslepen is. Er is in een jaar veel veranderd in mijn leven, en in dit soort dingen merk ik dat toch erg goed. Maar het positieve punt is wel dat ik merk dat ik iets doe wat ik eigenlijk niet wil. Tijd voor verandering!

Hoe pak ik het anders aan?

Wat ik nu probeer is om als eerste de vraag te stellen, en dat kan al heel simpel. Voorbeelden zijn: “Hey, hoe is het?” Of “hoe was je dag?”. Als iemand mij voor is probeer ik toch een vraag terug te stellen, om te laten merken dat ik echt geïnteresseerd ben. Het voordeel van he terug vragen is dat je snel een gesprek met iemand aan knoopt!

Voor mij was dit een belangrijk puntje om over te schrijven, omdat het toch heel dicht bij me staat, en me ook helpt bij mijn doelen om positief en sociaal te zijn.

Als je er zo over na denkt, ben jij dan ook we eens onbewust egoïstisch?

20 gedachtes over “Onbewust egoïsme – kritisch naar jezelf 

 1. Ik vraag wel altijd ook terug hoe het met een ander gaat, al moet ik toegeven dat ik misschien soms helemaal niet oprecht geïnteresseerd ben in het antwoord. Vaak wel hoor, maar met sommige mensen heb ik al dat ik niet eens zelf echt zin heb om te vertellen hoe het met mij gaat. Dan maak ik me er snel van af, en vraag ik het meer uit beleefdheid terug dan dat ik echt geïnteresseerd ben. Niet zo aardig van me.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik kan me hier wel in vinden, omdat we al zo geprikkeld worden, denk ik dat het daar ook vandaan komt.
  We lezen op social media vaak al hoe het met mensen gaat en daarnaast wordt ‘hoe gaat het met je?’ ook vaak gevraagd uit beleefdheid, helaas zijn er nog veel die het niet echt interesseert.. 😐
  Ik vraag zelf vaak wel aan mensen hoe het met ze gaat, maar dat doe ik vaak automatisch, ook als ik eigenlijk geen tijd of zin heb om het te horen.. 🙈
  (Onbewust interesse? 🤔🤣)
  Jij noemt het onbewust egoïsme, maar een beetje egoïsme kan geen kwaad hoor. 😊 Het maakt je in mijn ogen niet minder sociaal. Maar mooi dat je zo bewust bezig bent. 🤗

  Liked by 1 persoon

 3. Het is maar hoe je het ervaart. Is het altijd en wet of plicht om iets terug te vragen? En wordt het daardoor geen automatisme? En heeft het dan waarde? Of kan je dat ook op een ander momentje doen?. Als ik echt geïnteresseerd ben in een ander, ga ik een gesprekje aan. Natuurlijk probeer ik zeker terug te vragen. Maar soms zijn het maar loze zinnen..goedemorgen/goedemorgen? Alles goed? ja. Dat dus.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik vraag altijd wel terug hoe het met de ander gaat. Wat mij erg opvalt is dat wanneer ik zeg “ja goed! En met jou/jullie?” (Ik vind het namelijk een fatsoenlijkheidspraatje in het openbaar) veel mensen dan gelijk hun hele hebben en houden op je uit storten. Daar zit ik niet op te wachten terwijl ik bijvoorbeeld aan het afrekenen ben/mijn handen vol tassen heb/een peutertje om me heb rennen/op weg naar een afspraak ben. Of is dit nu ook onbewust egoïsme? Haha

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s