Gastblog Sarah Visschedijk – De weg naar mijn eigen gezonde leefstijl

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat ik ’s middags na een college moe, energieloos en ongelukkig naar huis fietste en ik ineens het inzicht kreeg dat het écht niet langer meer zo door kon gaan. Ik at overdag nauwelijks (behalve kauwgom), want ik vond mezelf te dik. Dit leidde er meestal toe dat ik ’s avonds enorme eetbuien kreeg. Maar dat moment op de fiets dat ik totaal uitgeput en gesloopt was gaf mij het inzicht dat wat ik deed echt helemaal nergens op sloeg. Hoe kon ik nou leven zonder eten? Er moest toch een betere manier zijn?

Het begon bij Jesse van der Velde

Eenmaal thuis aangekomen begon ik met mijn zoektocht op internet. Ik kwam uit bij de site van Jesse van der Velde. Alles wat hij schreef sprak me enorm aan, omdat heel veel eigenlijk gewoon common sense was. Namelijk zo natuurlijk mogelijk eten. Geen bewerkte voedingsmiddelen meer waar allemaal suiker aan is toegevoegd en veel meer groente en fruit. Ook schreef hij over brood, gluten en dat irritante opgeblazen gevoel in je buik. Iets waar ik zelf ook heel veel last van had. Maar wat eet je dan? Ik was gewend om te ontbijten en lunchen met brood en als tussendoortjes at ik sultana’s of ontbijtkoeken. Nu bleek dat dat helemaal niet zo gezond was, maar vol met suikers en allerlei andere troep zat.

De groene smoothie tijd

Jesse schreef over groene smoothies. Smoothies met bladgroenten, zoals spinazie of boerenkool, met fruit en eventueel wat superfoods. Daar begon ik dan maar mee. Mijn koelkastplankje in mijn studentenhuis veranderde van een plakje kaas met een tomaat naar een plank vol met allerlei groentes en fruit. Elke ochtend was ik fanatiek aan het blenderen. Ik maakte nog wat beginners ‘foutjes’ door ananas uit blik te halen, maar uiteindelijk begreep ik dat ik gewoon wat minder lui moest worden en verse groente en fruit moest gaan halen. Als lunch at ik vaak een omelet van ei en spinazie en met het avondeten was ik nog overgeleverd aan wat mijn medestudenten kookten. Toch was dit verschil al enorm! Ondanks dat ik veel meer at dan eerst, was ik binnen 5 weken weer slank en zat ik veel beter in mijn vel.

Een ontdekkingstocht

Toch was dit pas het begin van een veel langere ontdekkingstocht. Ik ben door allerlei fases gegaan. Het begon met groene smoothies, toen gaf ik mijn geld uit aan veel te dure superfoods, uiteindelijk besloot ik vegetariër te worden en een jaar later om zelfs helemaal te stoppen met dierlijke producten. Waarom? In mijn tocht kwam ik steeds dichter bij mezelf. Ik kwam er ook achter dat het niet allemaal ging om afvallen. Het probleem zat veel dieper. Ik accepteerde mezelf namelijk niet en de groene smoothies maakte daarin geen verandering. Wel ben ik ervan overtuigd dat juist doordat ik beter voor mijn lichaam ging zorgen er veel meer ruimte kwam om ook geestelijk te groeien. Voor mij bleek uiteindelijk dat een plantaardige leefstijl het beste bij mijn past, omdat ik dieren, milieu en de gezondheid van de mens enorm belangrijk vind.

Mijn eigen voedingsadvies

Ik heb inmiddels enorm veel boeken gelezen en van alles uitgeprobeerd en zo is mijn eigen voedingsadvies tot stand gekomen. Ik volg nu een plantaardige leefstijl met inspiratie uit de Ayurveda. De Ayurveda is de gezondheidswetenschap uit India en houdt heel goed rekening met verschillende lichaamstypen. Zo kan de een beter salades eten en de ander beter warm en makkelijk verteerbaar voedsel eten. Gezondheid begint uiteindelijk in de darmen. Als je lichaam iets niet kan verteren, kan het nog zo gezond zijn, dan heb jij er helemaal niks aan.

Wat eet je dan?

Ik ontbijt tegenwoordig bijna altijd met havermout, omdat het makkelijk, lekker en gezond is. Ik maak het op verschillende manieren klaar. Soms kook ik het of maak ik het in de oven, andere keren zet ik het de avond van te voren al klaar en heb je heerlijke overnight oats. Meer recepten vind je hier: https://www.feedyourneed.nl/recepten/

Als lunch eet ik vaak salades, rijst met groenten, of als ik écht lui ben rijstwafels met avocado. Ik zorg er ook wel eens voor dat ik de avond van te voren gewoon iets te veel maak, zodat ik dit de volgende dag als lunch kan eten. Ik ben gek op gezonde curry’s, goed vullende salades, soep of gewoon allemaal groenten bij elkaar met bijvoorbeeld gegrilde tempeh of tofu.

Het draait niet alleen om voeding

Ook ben ik erachter gekomen dat een gezonde leefstijl niet alleen draait om gezonde voeding en bewegen. Het gaat net zo goed om jezelf accepteren, jezelf zijn en genieten van de dingen die je doet. Mijn grootste boodschap is dan ook: doe wat je leuk vind! Wees vrij om jezelf te zijn. Voor mij betekent dat een plantaardige leefstijl met een ayurvedische ‘touch’, maar het betekent ook creatief zijn, ondernemend zijn en mezelf steeds meer uitdagen!

Zo ben ik de afgelopen drie maanden bezig geweest met een receptenboek met allemaal plantaardige recepten voor de feestdagen. Hierin kon ik al mijn creativiteit kwijt, omdat ik zo’n beetje alles zelf heb gedaan. Van fotografie en vormgeving tot het bedenken en maken van de recepten. Het is absoluut geen boek om je over te halen om veganist te worden, maar wel eentje waar je veel inspiratie uit kunt halen voor gezonde en plantaardige recepten. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat we niet dagelijks vlees nodig hebben en dat als iedereen een beetje minder vlees zou eten een enorm verschil zou uitmaken voor de dieren en het milieu.

Meer informatie over dit boek vind je hier: https://www.feedyourneed.nl/plantbased-holidays-s/

Succes met jouw weg naar een gezonde leefstijl. Hopelijk heb ik je met mijn verhaal een beetje kunnen inspireren.

Liefs,

Sarah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s