Tentamen week stress

Alweer 2 weken geleden begon mijn tentamen week, en ondanks dat ik wist dat ik het meeste moest kunnen halen, had ik toch wel wat stress. Het hbo is toch wel wat anders als het mbo, en aangezien dat ik op het mbo vrij weinig deed moest ik toch wel aan de slag. De eerste stap zette ik in de lessen, door daar proactief mee te doen, de stof optimaal voor te bereiden, aantekeningen te maken tijdens de les, een samenvatting maken na de les, en ja mijn boeken open doen.

Weer te weinig gedaan…

Ken jij dat? achteraf denken had ik maar, of ik had de tijd maar ik deed het niet. Ik had zeker genoeg tijd om te leren, maar ik had weer eens last van uitstelgedrag. Het voordeel daaraan, mijn kamer is opgeruimd! Het nadeel daaraan was dat ik toch ging twijfelen of ik alles wel zou halen. Overal wist ik wel een beetje van, maar goed kende ik het niet. Mijn leergedrag van de middelbare school en het mbo was weer helemaal terug. Want waarom zou je iets doen dacht ik… Opletten in de lessen, is dat genoeg?

Zesjescultuur

Mijn propedeuse jaar ga ik er voor om alles te halen, het maakt niet uit hoe maar ik moet voldoende studiepunten hebben voor mijn propedeuse. Daarom pak ik nu een beetje terug naar de zesjescultuur. Normaal was de zesjescultuur niets voor mij, maar nu wil ik mijn krachten goed verdelen met werk, school en sporten ondanks dat het toch best pittig is. Toen ik mijn punten terug kreeg en 2x een 5,7 zag was ik wel opgelucht want ik heb mijn studiepunten binnen, maar ik wist wel dat ik beter kon.

Komende periode

Vandaag is de nieuwe periode gestart, waarin ik een duidelijk doel voor ogen heb. Deze periode wil ik alles halen, inclusief herkansing! Vandaag ben ik weer gelijk gestart met het goed opletten in de les doordat ik alles mee schrijf. Dan heb ik gelijk een duidelijk beeld wat ik moet kennen voor mijn tentamens, en heb ik alles al eens gehoord én opgeschreven. Een ander doel: beter plannen. Ik heb te weinig gepland en van alles uitgesteld. Deze periode ga ik al mijn uren beter verdelen en vooral indelen. Iedere dag een klein beetje scheelt heel veel werk.

Workshop plannen

Afgelopen week heb ik 3 verschillende workshops gevolgd, waarvan eentje ging over plannen en organiseren. Het verdelen en inplannen van je tijd was een van de mogelijkheden om beter te gaan plannen. Dit sprak mij erg aan en daarom lijkt het mij leuk om dat eens uit te proberen. Ben je benieuwd hoe het bevalt? Binnenkort lees je er mee over!

Hoe ga jij om met drukke of stressvolle weken? Alle tips zijn natuurlijk welkom!

7 gedachtes over “Tentamen week stress

 1. Succes met je propedeuse jaar! Ik heb samen met mijn man de Cozi planner. Een agenda samen met mijn man. Met kleurtjes kun je dan tijden inplannen. Wat doet hij, wat doe ik, wat doet mijn dochter. Maar ook afspraken en to-do lijstjes staan er in. Misschien kun je daar ook iets mee? In ieder geval: Heel veel succes!

  Liked by 1 persoon

 2. Heel veel succes! Ik ben na het MBO doorgegaan naar het HBO en heb het welgeteld 3 maanden volgehouden. Was weliswaar wel deeltijd en had het daarnaast rete druk, maar kon me ook gewoon niet focussen op het huiswerk wat ik mee kreeg. Op het MBO, je zegt het zelf al, is het heel anders!

  Ik ben nu zelfstandig ondernemer en merk wel dat ik nog steeds heel vaak dingen op het allerlaatste moment doe. Maar op een of andere manier krijg ik dan een soort van rush waardoor ik ontzettend goed werk aflever. Je moet uiteindelijk doen waar jij je goed bij voelt en waarmee je het beste uit je zelf kunt halen. Het komt vast goed. 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Ik vind het slim van je om tijdelijk even genoegen te nemen met een zesje als dat er voor zorgt dat je je propedeuse haalt. Soms moet je prioriteiten stellen. Blijf voldoende uitrusten is mijn belangrijkste advies: elke dag bijvoorbeeld minimaal 30 minuten even wandelen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s