Val af door gewoon te eten! – Gewichtsconsulente Ida Jager

Gewichtsconsulente Ida Jager heeft een leuke gastblog geschreven over afvallen. Ze weet natuurlijk als geen ander wat de valkuilen zijn en hoe je deze kan proberen te vermijden. Lees je mee?

Afvallen, je wilt het zo graag. Je wilt graag van je overtollige kilo’s af en wat nog wel belangrijker is, je wilt ook dat deze kilo’s wegblijven. Hierbij vertel ik jou 3 belangrijke dingen wat je juist niet moet doen als je graag blijvend gewicht wilt verliezen.

  • De grootste kans op een terugval krijg je als je vooraf geen plan maakt.Je herkent het misschien wel. Je wilt al langere tijd afvallen en op een zaterdag beslis je ineens dat je vanaf maandag op dieet gaat. Snel naar de winkel voor wat snacktomaatjes, sla en komkommer. Die maandag begin je inderdaad vol goede moed. Die eerste dag dan gaat het eigenlijk wel goed. Je houdt je strikt aan je nieuwe dieet. Helaas, na een aantal dagen wordt het al een stuk lastiger om je er aan te houden. Je smokkelt hier en daar. Tegen de tijd dat het weekend is, kom je tot de conclusie dat diëten niets voor jou is. Je zit weer in hetzelfde patroon als de week ervoor. Kortom, zulke impulsieve dieetpogingen schieten niet op.
  • Wat ik vaak in de praktijk zie, is dat mensen radicaal hun hele leefstijl en voedingspatroon gaan omgooien. Helaas is zo’n poging al gedoemd om te mislukken. Het is namelijk heel erg lastig om binnen een week een compleet nieuw voedingspatroon en leefstijl aan te nemen. Waardoor de kans op terugval heel erg groot is.
  • Ze zijn er nog steeds. De hele strenge en beperkte diëten. Waarbij je de hele dag bezig bent met calorieën tellen en denken wat je absoluut niet mag eten. Deze diëten hebben als doel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken. Bij deze diëten draait het om een erg lage dagelijkse calorie inname die je niet mag overschrijden. Het rare van zulke diëten is dat voor iedereen dezelfde calorie inname wordt gehanteerd. Terwijl geen mens gelijk is.

Maar hoe begin je dan wel?

Maak, voordat je begint met afvallen, een plan. Koop een mooi schrift of blanco boek en gebruik dit voor jouw afvalplan. Bepaal je doel en schrijf op hoe lang je erover wilt doen om je doel te kunnen bereiken. Belangrijk is om een een reeel doel te stellen. Een doel die haalbaar is. Natuurlijk, het liefste ben je morgen al 10 kilo lichter maar bedenk dat de kilo’s er ook niet ‘ineens’ aan zaten. Hier ging ook een hele periode aan vooraf.

Maak in dit plan afspraken met jezelf en hou je hier ook aan. Schrijf op wat jij denkt wat er allemaal bij komt kijken om je doel te kunnen bereiken. Elke maand, in het begin elke week, reflecteer je wat er goed en wat er fout ging. Schrijf dit ook allemaal op. Zo nodig pas je je planning aan of stel je je planning bij.

Pas je leefstijl en je voedingspatroon stap voor stap aan. Verander en vervang kleine dingen. Elke week pas je weer wat anders aan. Onthoud dat je juist door het aanpassen van kleine stappen een grote sprong vooruit maakt.

Tot slot: Focus jezelf op wat jij belangrijk en lekker vind ipv op wat je niet mag. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf ook eens iets wat niet ‘gezond’ is. Leef hierbij volgens de 80/20 regel. (80 procent gezond en 20 procent dingen die minder gezond zijn)

Dankzij de tips van Ida ben ik de afgelopen weken zelf aan de slag gegaan en met resultaat! Weer enkele kilo’s minder! Hoe ga jij om met afvallen, en heb je iets aan deze tips?

Liefs,

Sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s